Zorgprogramma - Zuurstoftherapie
Bij ernstige vormen van COPD kan chronische zuurstoftherapie noodzakelijk zijn. Deze therapie wordt enkel terugbetaald zo er een duidelijk zuurstoftekort is in rust in stabiele omstandigheden. Kortademigheid of zuurstoftekort bij inspanning zijn geen indicaties om chronische zuurstoftherapie op te starten. Ze hebben ook geen bewezen nut!
Bij sommige patiënten is er een tijdelijke zuurstofnood ten gevolge van een acute infectie of longontsteking. Deze acute zuurstof kan worden voorgeschreven door uw huisarts voor maximaal drie maanden. Het blijft een tijdelijke behandeling die ook weer moet stopgezet worden. Wanneer er echter een blijvend zuurstoftekort is in rust, dan kan via de longarts een aanvraag worden gedaan voor chronische zuurstoftherapie via de RIZIV conventie. Hiervoor moet voldoen worden aan een aantal strenge voorwaarden. Enkel dan kan er thuis een zuurstof apparaat worden geplaatst met een extra flesje, een vul-fles of een draagbare concentrator voor verplaatsingen. Uitzondering hierop is het palliatief statuut dat ongelimiteerd zuurstofgebruik toelaat.
Evaluatie van uw zuurstofnood gebeurt tijdens de raadpleging of rechtstreeks op longfunctiemetingen op vraag van uw huisarts. Indien u in aanmerking komt voor chronische zuurstoftherapie, moet deze therapie minstens gedurende 16 uur per dag worden ingenomen. Enkel dan zal het uw ziekteverloop gunstig kunnen beïnvloeden.
 Kortademigheid is niet hetzelfde als zuurstoftekort. Acuut zuurstoftekort in rust wordt behandeld met tijdelijke zuurstoftoediening. Zuurstoftekort bij inspanning is niet gevaarlijk en is geen indicatie voor chronische zuurstoftherapie. Ernstig chronisch zuurstoftekort in rust moet behandeld worden met chronische zuurstoftherapie. |
Bekijk onze folder over zuurstoftherapie -
1,93 MB
Bekijk een presentatie over zuurstoftherapie -
480 kB